Näs borgruin 560 34 Visingsö

Näs borgruin



613 Recensioner
  • lördagÖppet dygnet runt
  • söndagÖppet dygnet runt
  • måndagÖppet dygnet runt
  • tisdagÖppet dygnet runt
  • onsdagÖppet dygnet runt
  • torsdagÖppet dygnet runt
  • fredagÖppet dygnet runt


Näs borgruin 560 34 Visingsö


Om företaget

Visingsborgs och Näs slottsruin | SFV | Efter närmare hundra års byggtid stod Per Brahe den yngres slott Visingsborg färdigt år 1662. I dag är det inte helt lätt att föreställa sig dess prakt men detta slott hade sex torn och fasaden var putsad i vitt och gult.

Kontakter

Timmar

  • lördagÖppet dygnet runt
  • söndagÖppet dygnet runt
  • måndagÖppet dygnet runt
  • tisdagÖppet dygnet runt
  • onsdagÖppet dygnet runt
  • torsdagÖppet dygnet runt
  • fredagÖppet dygnet runt

Funktioner

  • Rullstolsanpassad ingång


Rekommenderade recensioner

Lise Olofson
16.10.2023
Näs borgruin
Fascinerande ruin. Så häftigt att få se byggnation från tidigt 1100 tal. Platsen sätter fantasin i rörelse.
Jens Grip
30.09.2023
Näs borgruin
En fin liten ruin, informativa skyltar och häftig vy över Vättern. Kanske inte det mest exalterande resmålet men bra att cykla till.
Lars Andersson
17.09.2023
Näs borgruin
En historisk plats, samt litterär, bla med i Arn böckerna.Slottet är numera en ruin. Och tyvärr har vattnets erosion gjort att stora delar rasat
Eric Pettersson
09.09.2023
Näs borgruin
Borgen uppfördes som kungaresidens under början av 1100-talet. Troliga byggherrar var Sverker den äldre och hans son Karl Sverkersson.Borgen markerar en övergång till större och bekvämare slottsbyggnader och är den första i sitt slag i Sverige. De flesta medeltida källor är ense om att borgen, särskilt i början av 1200-talet, stod i centrum för den svenska kungamakten. Detta var Sveriges första riksborg och användes dessutom som riksbank, då konungarna samlade sina och landets dyrbarheter i borgen.1318 pantsattes den av kung Birger Magnusson till danskarna. Slottet brändes ner efter en del strider samma år medan Birger befann sig i exil utomlands.Slottsruinen är idag 32×12 m och resterna av ett runt torn samt ett fyrsidigt torn, med sammanbindande väg, finns bevarade. Murarna är 3–4 m höga och 1,0–1,5 m breda och uppförda i skiffer och sandsten, bearbetade och huggna. I den sammanbindande muren och det västra, runda tornet, syns cirka 2 m över nuvarande markyta fästen för golvbjälkar till en övervåning. I det östra tornet finns ett runt murat rum, till vilket man i sen tid har öppnat en ingång från söder. På utsidan av det östra tornet finns också resterna av en toalett.Ruinen är hårt restaurerad och förstärkt mot vattnet till söder. Överst på muren är en gjuten betongplatta, vilken klätts med torv.Platsen benämns i dag Näs slottsruin. Andra namnformer är Visingsö borg, Näs borgruin och Näsborg.
Oscar Andersson
02.09.2023
Näs borgruin
Troligtvis sveriges första kungliga slott placerades på södra Visingsö eftersom det ansågs strategiskt.Ett litet slott som bara existerade ett par hundra år men ändå har fyra kungar dött här.Slottet bränndes ner på 1300-talet av danskarna och sedan har även vättern ätit på det.
Lotta
04.08.2023
Näs borgruin
Näs slott är en borgruin på Visingsös södra spets i Visingsö socken i Jönköpings kommun. Byn Näs i närheten har givit borgen dess namn, i medeltida källor benämns den dock Visingsö eller Visingsö hus.Anläggningen uppfördes som kungaresidens under 1100-talet. Möjliga byggherrar var Sverker den äldre och hans son Karl Sverkersson. Borgen markerar en övergång till större och bekvämare slottsbyggnader och är den första i sitt slag. De flesta medeltida källor är ense om att borgen, särskilt i början av 1200-talet, stod i centrum för den svenska kungamakten. Detta var Sveriges första riksborg och användes dessutom som riksbank, då konungarna samlade sina och rikets dyrbarheter i borgen[1]. 1318 pantsattes den av kung Birger Magnusson till danskarna[2]. Slottet brändes efter en del strider ner samma år medan Birger befann sig i landsflykt.Slottsruinen är idag 32×12 m och resterna av ett runt torn samt ett fyrsidigt torn, med sammanbindande väg, finns bevarade. Murarna är 3–4 m höga och 1,0–1,5 m breda och uppförda i skiffer och sandsten, tuktade och huggna. I den sammanbindande muren och det västra, runda tornet, syns cirka 2 m över nuvarande markyta fästen för golvbjälkar till en övervåning. I det östra tornet finns ett runt murat rum, till vilket man i sen tid har öppnat en ingång från söder. På utsidan av det östra tornet finns också resterna av ett privet. Ruinen är hårt restaurerad och förstärkt mot vattnet till söder. Överst på muren är en gjuten betongplatta, vilken klätts med torv[3].Platsen benämns i dag Näs slottsruin. Andra namnformer är Visingsö borg, Näs borgruin och Näsborg.
Lisa Lindblom
02.08.2023
Näs borgruin
Visingsös finaste utsikt! Ruinen är mäktigt beläget en bra bit ovanför vattnet med fin omgivning i form av lador, betesmarker och fina strandstråk. Ett par meter nedanför ruinen finns en jättefin liten strand att pusta ut på och ta sig ett dopp i Vättern om man vågar. Tar man sig förbi stenremsan alldeles i början möter du fantastisk, vågformad sandbotten. Helt klart värt ett stopp på vägen!
Joakim Ölund
01.08.2023
Näs borgruin
Historisk plats! Fin utsikt över Vättern. Tyvärr inte så mkt kvar av borgen. Men att så mkt Sverige historia hänt här gör den ändå väl värd ett besök.
Carpe ”Carpe diem” Diem
31.07.2023
Näs borgruin
Näs slottsruin ligger på den södra änden av ön. Det är bara en mindre del av borgen som är kvar. Det finns tillgång till bad och parkering i närheten.
Roger Hautala-Görts
30.07.2023
Näs borgruin
Svensk historia… så mäktigt om man kan historian.

Lägg till recension

Karta

560 34 Visingsö
Näs borgruin